Säden växer på åkern mot Toran med Dalbyviken som fond. Foto: Johan BergströmVreta-Ytternäs är ett underbart litet bostadsområde ca 1 mil söder om Uppsala. Området består av ca 220 fastigheter varav de flesta nuförtiden är anpassade för året-runt-boende. Så har det inte alltid varit. I början av 1900-talet var fanns här bara några gårdar, åkrar, betesmark och skog. Successivt avstyckades och bildades tomter för fritidsfastigheter och än i denna dag finns här ett försvarligt antal "sommarstugor".

Näsviken en tidig oktobermorgon. Snart ligger isen... Foto: Johan BergströmAtt folk i decennier har sökt sig hit för boende och rekreation är inte konstigt med tanke på vad området och dess omnejd erbjuder. Beläget längs den östra stranden ner mot Ekoln är vattnet i alla dess former aldrig långt borta. På vintern är det enkelt att ta på sig sina långfärdsskridskor och ta en tur, om så inte på nya, blanka isar, så i alla fall på den plogade banan mellan Skarholmen eoch Hammarskog. Inte ens skridskor behövs. Många väljer att promenera eller tar skidorna om underlaget är det rätta. Hammarskog, som bara ligger några kilometer sydost om Vreta-Ytternäs erbjuder generösa öppettider för fika och umgänge eller varför inte en dag i deras gigantiska pulkabacke tillsammans alla andra barnfamiljer i Uppsala...

Skidtur över åkrarna. Foto: Johan BergströmHar vi tur med vintern ligger Hammarskogs friluftsområde inbäddat i ett dunliknande täcke och då är de korta dagarna som gjorda för en tur skidor, ospårat över hagar och åkrar eller snabbt och svettigt längs de preparerade spåren som går strax öster om Vreta-Ytternäs med Hammarskog som spårcentral. Aldrig smakar väl ett kopp varm choklad och apelsin så gott som under en skidtur bland ekar och gärdsgårdar.

Vitsippor i Toran. Foto: Johan BergströmTill våren visar sig sedan Toran från sin allra bästa sida med oceaner av böljande vitsippor i skenet av den värmande kvällssolen. Det är väldigt stor sannolikhet att du träffar på din granne också ute på promenad. Majbrasa vid Vreta udd. Foto: Johan BergströmPå våren tinar också Dalkarlskärret fram och berikas av vårfåglar i alla färger och former. Det är inte bara naturen som tinar fram på våren. Så småningom är det dags för Valborg och i skenet av vår årliga majbrasa träffas grannar och vänner för en stunds stilla reflektion, samtal och sång.

Det årliga midsommarfirandet i Vreta-Ytternäs. Foto: Johan BergströmÅrets stora händelse är annars Vreta-Ytternäs traditionella midsommarfirande som på senare år anordnas med det nya området Västra Vreta. Runt stången samlas inte bara boende utan även inresta släktingar, vänner och bekanta samt alla andra som i Uppsala med omnejd uppskattar lite dans runt stången, lekar, chokladhjul och lite fika under försommarsolen.

Land och vatten. Naturen är aldrig långt borta. Foto: Johan BergströmMed sommaren som utgångspunkt återvänder vi till vattnet för lek och rekreation. På några av de gemensamma fastigheterna finns relativt iordningställda badplatser vilka förstås är populära bland områdets unga (och en del gamla). Paddla kajak är skoj! Foto: Johan BergströmVill man inte bada kanske man tar en tur i sin lilla roddbåt eller motorbåt för badlek, fiske eller bara avkoppling. Många gånger ser man också hurtiga entusiaster som paddlar kajak oavsett om det blåser eller inte...

Stadens puls och gamma är aldrig långt borta. Den hurtiga tar cykeln över Bodarna och är inne i centrum 35 minuter senare. Den lite mer uppklädde tar istället bussen som går med förvånansvärd hög frekvens. Håll utkik efter buss 107.

Barnomsorgen har flyttat in till Västra Vreta i samband med etableringen av det området, Vreta näs förskola. Tyvärr är platserna få, barnfamiljerna många och kön för en plats därefter. Andra förskolor är Näsdalens föräldrakooperativ eller Dalbys förskola. Skola upp till årskurs 6 ligger i Ramsta så skolskjuts (buss) från förskoleklass är något att ställa in sig på om man inte vill skjutsa själv.

Det finns självklart så oerhört mycket mer att berätta om vår lilla pärla men som omöjligt gör sig till rätta i ord eller bild. Det måste helt enkelt upplevas! Varmt välkommen!

Om du är nyinflyttad och numera stolt ägare till en fastighet i Vreta-Ytternäs uppmuntrar vi dig att genast bli medem på hemsidan för att på så vis ta del av ytterligare information såsom stadgar, kontaktpersoner i styrelsen och annat smått och gott.